Belgie bestemmingen

Antwerpen, wat een vergissing!

Antwerpen, Ik geef het eerlijk toe het was een vergissing! Deze stad is echt de moeite waard. Mijn hotel is gevestigd midden in het centrum. Nee, ik kreeg mijn verblijf niet gratis door deze reclame te maken.

Een paar jaar geleden ben ik een paar uurtjes in het centrum van Antwerpen geweest. Ik heb nooit begrepen dat mensen tegen mij zeiden: Antwerpen is een heel mooie stad. Voor mijn gevoel had ik iets over het hoofd gezien en ik gaf Antwerpen een tweede kans. Ik boekte een weekendje Antwerpen en ging vanuit Groningen met de trein. Na vijf uur reizen met de trein, met een stijve nek en een zere kont, kwam ik halfgaar aan in Antwerpen. Ik geef het toe, wat heb ik mij toch ongelooflijk vergist. Deze stad heeft zo veel te bieden. Practige gebouwen, veel terrassen, een gezellig centrum en nog veel meer. Sorry Antwerpen, wat een vergissing! Deze stad is echt de moeite waard. oudste dierentuinen van Europa

Hotel Banks was mijn verblijf voor dit weekend en is gevestigd midden in het centrum. Een goed hotel. Schone kamer, goede bedden en vriendelijk personeel. Nee, ik kreeg mijn verblijf niet gratis door deze reclame te maken. Wie weet de volgende keer 😉Hotel Banks Antwerpen

Antwerpen is een gezellige stad en er is overal een goede wifiverbinding. Ook kun je in veel restaurants goed en gevarieerd eten. Het enige wat mij opviel aan Antwerpen was het aantal bezienswaardigheden. Ik had verwacht dat er meer te zien zou zijn. Nu kan ik mij natuurlijk ook hierin hebben vergist. Een aantal bezienswaardigheden heb ik op een rij gezet.Een aantal bezienswaardigheden antwerpen

De Grote Markt
De Grote Markt in het centrum van Antwerpen staat vol met terrassen, barretjes, hotels en restaurants. Aan de noordkant van de Grote Markt staan de Gildenhuizen, versierd met mooie gevels. ‘s Avonds zijn deze prachtigte huizen verlicht. Aan de westkant van de grote markt staat het stadhuis. Dit is gebouwd in renaissancestijl met zowel Vlaamse als Italiaanse invloeden. Voor het stadhuis staat een fontein met de beeltenis van Silvius Brabo.De Grote Markt in het centrum

Antwerpen komt van Handwerpen
Silvius Brabo, de beeltenis voor het stadhuis, is verbonden met de herkomst van de naam Antwerpen. De reus Druoon Antigoon eiste veel tol van de schippers op de Schelde. Als iemand niet wilde betalen, hakte Druoon zijn hand eraf. Silvius Brabo verzette zich tegen Druoon, versloeg hem en hakte zijn hand af en wierp deze in de Schelde. Antwerpen komt dus van handwerpen. Althans, volgens deze legende.Antwerpen komt van Handwerpen

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
De gotische Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is honderd en drie en twintig meter hoog. De toren steekt uit boven de stad en is gevestigd in het centrum van Antwerpen. Deze kerktoren is de hoogste van de Benelux. Het oorsprokelijke interieur van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal werd tijdens de beeldenstorm in de zestiende eeuw vernietigd. Later is de kerk herhaaldelijk opnieuw ingericht.De gotische Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Het Steen
De Antwerpse burcht: Het Steen, is gebouwd in het begin van de 13e eeuw. Het oudste bewaarde gebouw in Antwerpen ligt aan de oever van de Schelde. Het Steen is in de loop der jaren gebruikt voor verschillende doeleinden. Het werd gebruikt als gevangenis, visopslagplaats, houtzagerij, museum en tegenwoordig vinden er workshops plaats voor kinderen. Het Steen kun je gratis bezoeken, alleen zijn bepaalde delen in de burcht afgesloten.De Antwerpse burcht Het Steen

Zoo Antwerpen
Het was een warme dag met 31 graden. Van het centrum liep ik naar één van de oudste dierentuinen van Europa: Zoo Antwerpen. Deze dierentuin is gelegen pal naast het centraal station. Je kunt er meer dan vijf duizend dieren bewonderen. Van koala’s tot giraffen en flamingo’s tot een mooie vlindertuin. De Zoo Antwerpen is bezig met verbetering en uitbereiding van de dierentuin. Ik vond het een mooie dierentuin.meer dan vijf duizend dieren bewonderen

De botanische tuin
Meer dan twee honderd jaar geschiedenis heeft de plantentuin in Antwerpen. Deze botanische tuin is gevestigd in het centrum van Antwerpen. Je kunt deze tuin gratis bezoeken en er zijn allerlei planten te bewonderen van een verzameling cactussen tot uitheemse planten.De botanische tuin Antwerpen

Museum Plantijn-Moretus
Plantijn en Moretus hadden een drukkerij in het het hartje centrum van Antwerpen, die vele jaren later werd omgebouwd tot een museum. In het museum Plantin-Moretus stap je letterlijk binnen in de zestiende  eeuw, de periode dat de drukkerij is gesticht. Vele oude drukwerken zijn bewaard gebleven. Ook kun je in het museum houtsnijwerk, kunstvoorwerpen en doeken van Rubens bezichtigen. Rubens was een goede huisvriend van de twee families.Museum Plantijn-Moretus

De Meir
Wie van winkelen houdt, kan niet heen om de Meir. Hier staan prachtige oude gebouwen waar internationale winkelketens in zijn gevestigd. Best wel leuk om even door heen te lopen en de oude gebouwen te zien. Alleen zijn alle winkelketens vanbinnen, voor mijn gevoel, hetzelfde. Ik zeg altijd, winkelen kan ik thuis ook wel weer doen. Dat is natuurlijk erg persoonlijk.De Meir Antwerpen

Het centraal station
Het centraal station van Antwerpen vind ik één van de mooiste stations  dat ik tot nu toe heb gezien. Binnen in het station weet je niet waar je moet kijken. Het is groot en bewerkt met mooie beelden. Een groot kunstwerk op zich. Het station is in een eclectische stijl gebouwd eind achtien honderd. Ook aan de buitenkant is het een schitterend gebouw met een statige uitstraling.Het centraal station van Antwerpen

11 comments

  1. Had ik ook niet 🙂 Antwerpen heeft mij ernorm verrast Kimberley. Een hele gezellige stad, zeker met een groepje. Misschien een volgende instameeting in Antwerpen?

  1. Dank je wel Marion 😉 het was zeker de moeite waard. Ik ga volgend jaar weer naar Antwerpen. Binnenkort zet ik een blog op de site over het eten in Antwerpen, want Belgen weten wel wat lekker is! Als je in Groningen komt Marion, dan gil je maar even, ik ben altijd in voor een kop koffie!

  1. Dank je wel Gilles & Inne voor het lezen van mijn blog. Antwerpen is inderdaad een heerlijke stad. Ik ga zeker volgend jaar terug. Misschien een jaarlijkse uitje of een Instagram meetting in Antwerpen 🙂

 1. Het eerste weekend weg van mij en Jan was in Antwerpen. We willen graag eens terug naar de heerlijke stad! Ik ga ook nooit ergens heen om te winkelen, dat doe ik voornamelijk online 😉

  1. Doe ik ook Marcella, ik bestel alles online. Ik vind het zoned om mijn tijd te verpillen aan het winkelen, maar dat is ieder zijn Eigen natuurlijk 🙂 Antwerpen is een heerlijke stad, altijd een redden om terug te gaan.

 2. Wat een prachtige burcht zeg. Ik ken antwerpen eigenlijk ook niet zo goed en zou eerder naar Brugge of Gent gaan. Maar blijkbaar is de stad zeker een bezoekje waard, dank voor de tips!

  1. Antwerpen is zeker de moeite waard Mirre! Je kunt in Antwerpen de mooie gebouwen bekijken, museums of de dierentuin. Als je van eten houd, dan moet je in deze stad zijn. Heel erg veel restaurants en terrassen. Overal kun je eten kopen.

Geef een reactie