bestemmingen Portugal

Dingen die je kunt zien en doen in Lissabon

"Daar stond een man te zwaaien met een Portugese vlag. Ik stond een foto te maken van de man. Hij begon met zijn vingers gebaren naar mij te maken. De man wilde geld hebben voor het maken van een foto. Met veel schaamte draaide ik mij om en liep weg. Ik had namelijk geen kleingeld opzak en de man waarschijnlijk geen mobiel pinautomaat."

Op weg naar Schiphol had ik het gevoel dat alles perfect liep. Toen ik eenmaal bij het vliegveld was, kwam ik erachter dat de oplader van mijn fototoestel nog thuis lag. Het is een aparte oplader die niet in iedere winkel verkrijgbaar is. Ik baalde als een stekker, maar niets aan te doen. Gelukkig had ik mijn toestel van tevoren opgeladen. Dat werd een beperkt aantal foto’s maken.Het Camoesplein in Chiado

Op het vliegveld van Lissabon heb ik direct mijn Lisboncard bij de toeristen informatiebalie opgehaald. Tip: ik heb de Lisboncard via het internet besteld. Veertig euro voor drie dagen, waarmee je gratis kunt reizen met het openbaar vervoer. Ook krijg je kortingen op vele attracties. Bekijk van ter voren wat je wilt gaan doen in Lissabon. Deze kaart kan zeker de moeite waard zijn.De stadskaart van Lissabon

Vanaf het vliegveld ging ik met de metro naar het centrum. Mijn appartement lag in de wijk Bairro Alto. Gelukkig had ik alleen handbagage meegenomen, want ik moest een stukje lopen. Toen kwam ik erachter dat Bairro Heuvel betekent en Alto hoog. Ik liep van beneden met een koffer omhoog.Heuvel straten Bairro Alto

Bezweet kwam ik ’s middags aan bij het appartement, genaamd Hello Lisbon. Het was een prachtig appartement van alle luxe voorzien. Een uitzicht op zee en over de stad. Er was geen balkon aanwezig in dit appartement. Buiten kon je gebruik maken van een klein zwembad en een terras. Alles goed verzorgd en zodra je de voordeur opende, zag je overal graffiti en kwam het zwerfvuil je tegemoet. Vele gebouwen hebben achterstallig onderhoud en daar werkt Portugal op dit moment hard aan. Vooral door de inkomsten van toeristen kunnen steeds meer gebouwen en straten opgeknapt worden. Lissabon is best een mooie stad met veel attracties. Ik heb een aantal dingen op een rij gezet van dingen die je kunt zien en doen in Lissabon.Appartement Hello Lisbon Bairro AltoDe straten van Bairro Alto

Ontbijten bij The Mill
Ik begon mijn dag met een ontbijt bij restaurant The Mill. Ik nam een kop koffie en een broodje met geprakte avocado, limoen, tomaat en peper. Het eten vind ik hier erg lekker en is ook nog eens gezond. Je kunt bij het raam zitten om naar buiten te kijken. Het restaurant is gelegen in een drukke straat en er komt veel verkeer voor de deur langs. The Mill is een modern ingericht restaurant en de medewerkers zijn erg vriendelijk. De serveerster vertelde mij dat ik geluk had met het weer. Normaal gesproken regent het vaak in april en ik had drie dagen rond de 28 graden.Ontbijten bij The Mill Bairro alto

De beruchte tram 28
Tram nummer 28 is volgens vele websites een aanrader. Deze tram komt in de mooiste wijken van Lissabon. Nadeel: tram 28 zit regelmatig vol met toeristen. Ik besloot om een deel van de route van tram 28 te gaan lopen. Door de wijk Bairro Alto richting Alfama. Het is een eindje lopen. De wegen gaan omhoog en omlaag, maar goed voor de kuiten.Tram 28 rijdt door Lissabon

Wandelen door de wijk Alfama
De wijk Alfama is de oudste wijk van Lissabon met veel kronkelig straatjes en trappen. Alfama is bekend vanwege de traditionele fado muziek die je in nog steeds in de barretjes live kunt beluisteren. De reden dat er vele oude gebouwen zijn in Alfama is dat deze wijk tijdens de aardbeving van 1755 onaangetast is gebleven. Er is veel in de kleurrijke wijk te zien en de beste manier om dit te doen is door Alfama rond te lopen.Gekleurde wijk Alfamatraditionele fado muziek Alfama

Uitzicht vanaf Castelo de São Jorge
Castelo de São Jorge is de mooiste attractie die ik heb gezien in Lissabon. Het is een oud kasteel gelegen op een heuvel in de wijk Alfama. Het kasteel is een van de bekendste trekpleisters van Lissabon en kijkt uit over de rivier de Taag en de oude stad. Je kunt helemaal rondom het kasteel lopen. Vanaf ieder punt heb je een schitterend uitzicht over de stad. Ik had geen idee hoe groot Lissabon is, maar vanaf dit kasteel gezien lijkt het groter dan je zou denken.Uitzicht vanaf Castelo de São Jorge over de stadCastelo de São Jorge uitzicht op Praça do Comércio

Met de Santa Justa lift
De Santa Justa lift werd gebouwd begin 1900. Deze lift brengt je van de Rua Santa Justa naar de hoger gelegen wijk Baixa Deze wijk ligt 45 meter hoger en dat is lopend een hele klim. Santa Justa is een ijzeren lift in gotische stijl. Een bekende attractie in het centrum van Lissabon met een prachtig uitzicht over de stad.Met de Santa Justa lift

Shoppen in Baixa en Chiado
Voor shoppen moet je naar de wijken Baixa en Chiado. Rua Augusta is een bekende winkelstraat in Baixa. Hier kun je de grote merken vinden. Zelf reis ik met handbagage en kan nooit veel in mijn koffer mee terug nemen. Ook neem ik nooit de tijd in een stad om te winkelen. Er is zo veel meer te zien dan alleen winkels.De straten van Chiado

Praça do Comércio aan de Taag
Praça do Comércio is een groot plein aan de rivier Taag in de wijk Alfama. Door de jaren heen hebben er op dit plein festiviteiten en optochten plaatsgevonden. Vanaf de wijk Baixa kun je door een triomfpoort naar het plein. Deze poort wordt ook wel Arco da Rua Augusta genoemd, omdat triomfboog leidt naar de autovrije straat Rua Augusta. In het midden van het plein staat een standbeeld van Koning Jozef de Eerste. Het kroonstuk is gemaakt door Joaquim Machado de Castro, een van de beroemdste beeldhouwers van Portugal. Het bronzen standbeeld, dat in 1775 werd onthuld, toont de koning gezeten op een paard dat slangen vertrappelt. Vanaf de Castelo de São Jorge heb je een geweldig uitzicht op het plein. Dan kun je zien hoe groot het plein is.Praça do Comércio lissabon

In de verte aan het einde van het plein. Daar stond een man te zwaaien met een Portugese vlag. Ik stond in het midden van Praça do Comércio om een foto te maken van de man.  Hij begon met zijn vingers gebaren naar mij te maken. De man wilde geld hebben voor het maken van een foto. Met veel schaamte draaide ik mij om en liep weg. Ik had namelijk geen kleingeld opzak en de man waarschijnlijk geen mobiel pinautomaat.Man zwaait met Portugese vlag

Het Camoes Plein
Het Camoes Plein ligt tussen de wijken Bairro Alto en Chiado. Hier staan een paar mooie gebouwen met Azulejos, Portugese tegels, die nog heel zijn, in tegenstelling tot vele andere gebouwen. Ook staat er een standbeeld midden op het plein van Luis de Camoes, een Portugese dichter. Vlak naast het plein stond een oudere vrouw te vragen om kleingeld voor eten en drinken. Ik kon het niet laten en kocht twee pastéis de nata. Die hebben wij samen opgegeten.Het Camoes Plein

Café A Brasileira voor de lekkerste koffie
In de wijk Chiado, niet ver van het Chiado plein ligt Café A Brasileira (De Braziliaanse lady) het oudste en bekendste café van Lissabon. Het café werd geopend in 1905 en heeft een prachtig versierde entree met een grote boog. Voor het café zijn er terrasjes aanwezig. Binnenin oogt het antiek, oud en stijlvol. Je kunt hier de lekkerste koffie krijgen, volgens vele Lissabonners. En wil je het compleet maken, proef dan ook pastéis de nata, een typisch Portugese lekkernij. Het personeel is erg vriendelijk en de koffie is perfect en niet duur. Een aanrader!Café A Brasileira voor de lekkerste koffie

4 comments

  1. Wat een fijn artikel Tineke! Zoals je weet vertrekken wij over een week naar Portugal en brengen we ook een bezoek aan Lissabon. Veel dingen waren al bekend voor mij, maar er staan ook een aantal tips in die ik zeker aan ons lijstje ga toevoegen. Dankjewel! En je hebt overigens prachtige foto’s gemaakt.

    1. Wat lief! dank je wel Marcel voor je compliment. Ik ben blij dat ik je nog een beetje heb kunnen verrassen met wat tips 🙂 Heel veel plezier in Lissabon en ik zie je foto’s en je blog tegemoet komen.

Geef een reactie