bestemmingen Italië

Italianen en hun eetgewoonten

Een mooi Italiaans gezegde: “Il caffè deve essere nero come il diavolo, bollente come l'inferno e dolce come l‘amore”. Dit betekent: “De koffie moet zo zwart zijn als de duivel, zo heet als de hel en zo zoet als de liefde”.

De vrouwen staan bij de Italianen met stip op nummer eén. Wel moeten de vrouwen deze plek delen met de moeder van haar echtgenoot. Direct op nummer twee komt het eten. Voor de Italianen is het eten zo belangrijk, dat ze er uitgebreid de tijd ervoor nemen. Zowel voor het bereiden van eten als voor het tafelen. Italianen zijn erg star in het bereiden van eten. Zoals over-overgrootmoeder het ooit heeft klaargemaakt, zo wordt het eten nog steeds bereid. Als grootmoeder geen oregano door de saus deed, zal geen Italiaan het in zijn hoofd halen om er een snufje oregano door te doen. Italiaans eten bestaat vaak maar uit een paar ingrediënten. Keep it simple.zo wordt het eten nog steeds bereid

Het ontbijt
De meeste Italianen ontbijten met cappuccino en een croissant (of ander zoet broodje), meer niet. Dit is ook mijn ideale ontbijt. Links en rechts hoor ik altijd dat een stevig ontbijt goed is. Weinig ontbijten maakt je dik. Maar hoeveel dikke Italianen ken jij? Dat bedoel ik dus. Het gaat niet om hoeveel je ontbijt, maar wat je ook de rest van de dag eet.Dit is ook mijn ideale ontbijt

Kopje koffie
Italiaanse koffie hoef je niet te nippen, en je hoeft het kopje niet met een Engelse pink omhoog vast te houden. Je mag de koffie gewoon lekker slurpen! Volgens de Italianen proef je de koffie tijdens het slurpen veel intenser. Ook is het een voordeel dat het zo minder heet is om te drinken.Je mag de koffie gewoon lekker slurpen

Cappuccino
Zoals al eerder gezegd: cappuccino is een onderdeel van het Italiaanse ontbijt. Wist je dat de Italianen cappuccino alleen drinken tot 11.00 uur? Daarna gaan ze over op gewone koffie of espresso. Jaren terug werd je nog met een kwaad gezicht aangekeken wanneer je in Italië na 11.00 uur een cappuccino wilde bestellen. Tegenwoordig wordt het geaccepteerd. Maar een echte Italiaan houdt zich nog steeds aan de regels.onderdeel van het Italiaanse ontbijt

Espresso
Espresso wordt in Italië gewoon caffè genoemd en wordt als de nationale drank van Italië beschouwd. Ieder jaar worden er veertien biljoen espresso’s geconsumeerd in Italië. Een mooi Italiaans gezegde: “Il caffè deve essere nero come il diavolo, bollente come l’inferno e dolce come l‘amore”. Dit betekent: “De koffie moet zo zwart zijn als de duivel, zo heet als de hel en zo zoet als de liefde”.Espresso wordt in Italië caffè genoemd

Latte Macchiato is not done
In Italië kun je gerust een latte macchiato bestellen. Wil je hiermee geen flater slaan, bestel dan een caffè latte. Volgens de Italianen is latte macchiato namelijk een mislukte cappuccino.

Gelato
Wie houdt er nou niet van Italiaans ijs, gelato. Je kunt mij er letterlijk midden in de nacht voor wakker maken! Italiaans ijs wordt gemaakt van melk, en niet van room. Het ijs zelf is uitgevonden in China. Het ijshoorntje is een uitvinding van de Italianen. Wanneer er in Italië wordt gediscussieerd over welke smaken goed samengaan, wordt er gesproken van ‘een goed huwelijk’.Het ijshoorntje is een uitvinding van de Italianen

Baci Perugina
Baci betekent ‘kusjes’: het zijn chocolade bonbons uit Umbria. De bonbon bestaat uit een omhulsel van chocolade en een hele hazelnoot. In de verpakking zit een briefje met een liefdesspreuk: “Ik houd van jou” of “Ik heb je lief”. In het Italiaans klinkt het nog wel twintig keer zo romantisch als in het Nederlands.

De wijn
Italië is de grootste exporteur van wijn in Europa. Een gemiddelde Italiaan drinkt honderd liter wijn per jaar, terwijl we in Nederland maar twintig liter wijn per jaar drinken. In Italië worden er twee soorten dranken gedronken tijdens het diner: water en wijn.Italië is de grootste exporteur van wijn

Pasta
Italianen eten ongeveer vijfentwintig kilo pasta per jaar. In het zuiden wordt er meer pasta gegeten dan in het noorden. In noord-Italië eten ze ook veel risotto of polenta. De Arabieren brachten pasta in de dertiende eeuw naar Italië. Nu zijn er meer dan vijfhonderd soorten pasta verkrijgbaar in Italië. De pasta wordt altijd gegeten met een vork, niet zoals wij het kennen met vork en lepel.pasta wordt altijd gegeten met een vork

23 comments

 1. Wat een leuke weetje om te weten. Ben zelf echt verzot op de Italiaanse manier van eten. Maar wist niet dat ze zo strikt waren met het recept. Zelf kan ik geen genoeg krijgen van pasta. Toen ik in Milaan was heb ik ook twee keer als lunch pasta gegeten – helemaal niet verkeerd.

  1. Haha… ja dat past niet in het Italiaanse of Spaanse leven. Jij heb zeg maar meer met het Engels ontbijt en de thee? Ook niks mee 😉

 2. Ik hou ontzettend van de Italiaanse keuken, maar ben geen koffiedrinker. Alle denkbare variaties heb ik geprobeerd, helaas zat er geen een bij die ik lekker vond. Daarentegen ben ik wel een kleine ontbijter. Zodra ik een stap in Italië zet voel ik me thuis, de sfeer, het eten, de taal en de prachtige dorpjes.

  1. Heb ik ook Marcel. Ik heb altijd al iets met Italie gehad. Het eten, de dorpjes, gemoedelijkheid en natuurlijk de mannnen! (haha..)

 3. Ha, dit is nou een blog naar mij hart. Ik ben sinds kort begonnen met het delen van recepten van gerechten die ik tijdens mijn reizen ben tegengekomen…dat zijn opvallend vaak Italiaanse gerechten, terwijl ik maar twee keer in Italie ben geweest. Lekker eten dus. En dan het ijs en de koffie…heerlijk!

  1. Dat doe ik ook Martin 🙂 Eten op de foto zetten en in de blogs vertellen waar je goed kunt eten. Nu maakt het in Italie niet uit, overall in dit land kun je goed eten…

 4. Wat een leuke post! Ik denk dat bijna iedereen wel dol is op Italiaans eten, maar zo veel over de eetgewoonten wist ik niet. Ik ben zelf geen koffiedrinker, dus espresso is niet aan mij besteed. Gelati daarentegen… daar weet ik wel weg mee. 😉 Heerlijk zo’n Italiaans ijsje!

 5. Ik vind het zo ontzettend jammer dat ik geen koffie lust. De cappuccino’s in Italië zagen er zo verleidelijk uit. Het is soms bijna ware kunst. Gelukkig ben ik wel gek op gelato, dus daarmee compenseerde ik het gemis van de cappuccino’s maar al te goed. 🙂 Leuk artikel!

 6. Wat een leuke weetjes. Ik wist dat je een van de drankjes niet meer na 11.00 uur mag bestellen, maar nu weet ik weer welke 🙂 Ik lust zelf geen koffie, dus ik zal niet de fout maken. Ik ben pas 1 keer in Italië geweest en verbaasde mij toen over het aantal gangen bij het avondeten. Dat was ons niet verteld..

  1. Hi Marjolein, een echte Italiaan drink zeker geen Cappuccino meer, na 11.oo uur, maar als tourist is het tegenwoordig geen problem meer. In Italië hebben ze een aantal gangen en zitten gemiddeld een drie uur aan tafel (als het niet langer is). Ook eten zij tussen de middag een klein beetje pasta of een ander warm gerecht. Ze nemen de tijd voor het eten, iedere dag weer.

 7. Heerlijk die cappucinos in Italië. Espresso is mij te sterk. Eind oktober ga ik naar Italië naar een Italiaanse familie om daar oa olijven te plukken en kookworkshops te volgen. Ik hoop daar nog meer te leren over de Italiaanse kookkunst en natuurlijk lekker eten 😊

  1. Geweldig Carolien. Ik ben een aantal keer bij vrienden op bezoek geweest in Kroatië, om olijven te plukken. Wat een prachtige ervaring is dat. Dan kun je zeker een hoop leren over de Italiaanse kookkunsten 🙂 Alvast heel veel plezier in het schitterende Italië.

 8. Italiaanse eetgewoonten, ik houd ervan! Ik ben dan ook koffieverslaafd en kook bijna iedere dag pasta 😉 Ik volg vaak kookworkshops in Italië en je wordt door nonna (oma) direct op je vingers getikt als je iets niet precies zo doet als zij het gewend zijn.

  1. Haha… geweldig om te horen Aniek, dat de oma je op de vingers tikt, dat is zo Italiaans! Vorig jaar in Toscanne, zaten wij in een familie restaurant en de moeder des huize, bereide het eten. Even later kwam ze het restaurant binnen met een hele zwijn! Het vuurwerk kwam er van alle kanten uit en trots liep ze met haar zwijn door het restaurant. Zo te zeggen; kijk, dit heb ik voor jullie gemaakt. Dat is toch geweldig! 🙂

 9. Aah zo leuk om te lezen. We hebben nu een Italiaans vriend op bezoek, dus dachten deze moeten we even lezen. En zo grappig, hoe trots Italianen op van alles zijn. Onze Italiaans vriend kan bijvoorbeeld echt geen pizza buiten Italië eten.

  1. Haha… dat geloof ik gelijk, dat hij geen pizza eet in het buitenland, die zijn namelijk heel anders bereid. Ik ben benieuwd wat hij hiervan zal zeggen, ik weet zeker dat hij alles herkent.

  1. Dat is waar ook, jij gaat naar Italië binnenkort! Dan zal je ongetwijfelt wel traditionele dingen tegen komen. Italiaans eten is echt heerlijk…

  1. Haha… dat klopt! Ik weet dat de italianen in bepaalde streken, met name het zuiden, na het eten een Limocello word gedronken. Een geode Limocello wordt gemaakt van de Citroenen uit Zuid Italie en “Echte Limoncello is altijd een beetje troebel, goed zichtbaar in een heldere fles.” Gratis advies 😉

Geef een reactie