Instagram

Tips voor meer volgers op Instagram deel 2

Herken je dit; je man wil iets eten en jij roept stop! eerst een foto maken. Natuurlijk denk hij dan, dit had ik kunnen weten. Dertig keer dezelfde foto maken, omdat de belichting niet goed is of de positie staat verkeerd. Velen van ons, waar onder ik zelf, herkennen dit. Zelf heb ik er voor gekozen om minstens één keer per jaar alleen op vakantie te gaan. Dan kan ik doen en laten wat ik zelf wil en foto’s maken tot ik er genoeg van heb, heerlijk! In deel 1 heb ik jou alles verteld, hoe je kunt beginnen met een Instagram account. In deel twee: tips voor meer volgers op Instagram, ga ik het hebben over het posten van een foto. Deze onderstaande foto is mijn meest gelikte foto tot nu toe. Ik twijfelde destijds, is de foto goed genoeg om te posten? Mijn beste foto

Alles voor de foto
Het aller belangrijkste is natuurlijk de foto. Maar wat maakt een foto goed genoeg? Dit is smaken verschillen. Zorg in ieder geval dat je leven in je foto hebt. Met leven bedoel ik, dat de foto jou moet aanspreken en een bepaald gevoel geeft. Als je bijvoorbeeld een oude schuur op de foto zet, zorg dan voor een sprekende voor- of achtergrond en niet alleen een kale oude schuur. Dit brengt een foto meer tot leven.Dit brengt een foto meer tot leven

Tip: Er is een duidelijk verschil tussen foto’s bekijken op je desktop of mobiele telefoon. Op een desktop heb je een groter beeld en zie je meer details. Negen van de tien mensen bekijken Instagram via de mobiele telefoon. Daarom raad ik aan, altijd je foto’s te bekijken op je mobiele telefoon. En vanuit je telefoon plaatsen op Instagram.Post je beste foto
Één van mijn favoriete foto’s van Wendy de Boer

Hoe vaak moet ik posten
Hoe vaak moet ik een foto plaatsen op Instagram? Dit moet jij natuurlijk helemaal zelf weten, het is jouw account. Zelf post ik meestal drie foto’s in de week, soms vier. Eerder postte ik iedere dag, dat is soms erg veel werk. Nu post ik minder en krijg meer likes en het geeft mij meer rust. Er zijn veel accounts die iedere dag een foto plaatsen. Bij een reisaccount zou ik niet meer dan twee foto per dag plaatsen. Nogmaals, dit is persoonlijk. Bij fashionbloggers is dit weer anders, zij plaatsen vaak drie tot vier foto’s per dag. Pas wel op dat je niet aan het spammen gaat.Hoe vaak moet ik posten

Tip: Heb je veel foto’s gemaakt en je wilt ze het liefst allemaal laten zien? Plaats de overige foto’s op Instagram stories. Dan kun je er jouw eigen verhaal van maken, zonder te spammen. Hoe meer jij gebruikt maakt van Instagram stories, Hoe meer jij wordt gewaardeerd door Instagram. Zo kom jij bij jouw volgers boven aan de lijst te staan. Binnenkort ga ik jou alles vertellen over Instagram stories.

Kleuren in je feed
Zorg dat jouw feed (je fotogalerij op Instagram) volgorde en duidelijkheid heeft. Dit kun je doen door te spelen met kleur, tenzij je een B&W (black and white) account hebt. Sommige account gebruiken maar drie of vier soorten kleuren in hun foto’s, hierdoor herken je hun stijl in een oogopslag. Andere accounts gebruiken bijvoorbeeld veel pastelkleuren, zodat ze een aparte stijl creëren en zich onderscheiden van de rest. Weer anderen gebruiken een volgorde van kleur. Zelf gebruik ik heel veel kleur, maar ook ik let er op dat de kleuren een beetje in elkaar overlopen. Als ik oranje in mijn vorige foto’s heb, zorg ik dat de volgende foto een beetje oranje of rood terug komt. Zo lopen de kleuren in elkaar over. Ik moet toegeven dat ik dit niet altijd doe. Soms is mijn feed één groot kleurenpalet.kleuren in je feed
Brigitte Desanne van @alittleblondinparadise weet heel goed, hoe je met kleuren in je gallerij kunt spelen.

Tip: Binnenkort komt Instagram met vier op een rij. Dat houd in, dat je kunt spelen met je gallerij door vier foto’s naast elkaar te posten. Hierdoor kun je ook weer spelen met kleur. Instagram heeft gekozen voor een vier rij  foto’s, omdat de telefoons steeds groter worden. De Instagram foto wordt kleiner, of de gallerij er mooier gaat uit zien…

Een patroon in je account
De soort foto’s hangt af van wat voor soort account jij hebt. Als je een food account hebt, plaats je over het algemeen foto’s van eten of iets dat met eten te maken heeft. Als je een mode account hebt, plaats je veel foto’s van jezelf, kleding, accessoires en beauty producten. Met een reisaccount kan dit erg afwisselen. Je hebt zoveel soorten foto’s die je kunt posten. Straatfotografie, dieren, landschap, zonsondergang, mensen, steden en nog veel meer. Zelf zoek ik een combinatie hiervan. De ene dag plaats ik dit en een andere keer plaats ik iets anders. Maak een bepaald patroon in je account.Patroon in je account
Yvonne van der laan weet haar volgers altijd weer te verrassen met de meest bijzondere plekken.

Tip: Zorg er wel voor dat je zo nu en dan ook een foto van jezelf post. Dit maakt je account persoonlijker en mensen willen zien wie ze volgen. Ook krijgen deze foto’s vaak meer likes dan de andere foto’s.

De beruchte filters
Zelf hou ik niet van de instagramfilters. Het maakt de foto lelijk en flets. Voor een paar jaar terug was het helemaal in om deze filters te gebruiken. Tegenwoordig gebruiken veel accounts lightroom of photoshop. Sinds kort gebruik ik ook lightroom. Na veel strubbelingen en stress, weet ik nu een beetje hoe het programma werkt en begin het leuk te vinden. Asl je geen lightroom of photoshop hebt, kun je ook gebruik maken van bewerkingsprogramma’s zoals: Snapseed of VSCO.

Instagram filters bebruiken

Foto en zijn verhaal
Zelf raad ik aan om altijd een tekst onder de foto te plaatsen. Het motto van mijn website is: “Every photo has a story”, ieder foto heeft een verhaal. Sommige accounts hebben een heel verhaal onder hun foto staan, dat is subjectief. Zelf heb ik een kort verhaaltje, waarbij ik mijn volgers persoonlijke verhalen, tips en weetjes wil meegeven. Bekijk gewoon wat het beste bij jou past.Foto en het verhaal

Tip: Af en toe een vraag stellen, wordt zeer gewaardeerd door je volgers. Hierdoor krijg je feedback van je volgers. Sommige account stellen regelmatig een vraag. Ik doe dit af en toe wanneer ik iets vragen heb aan mijn volgers.Vragen aan je volgers

Wil je meer weten over Instagram, dan is het misschien ook leuk, om een kijkje te nemen op: @igmarketingnl Kirsten Jassies geeft regelmatig leuke tips en weetjes over Instagram. Woensdag 11 oktober tips voor meer volgers op Instagram deel 3

5 comments

  1. Leuk dat je al deze tips en accounts deelt! Echt een bepaald patroon heb ik niet, ik plaats meestal wel natuurfoto’s en dan komt de kleur blauw wel vaak weer terug.

    1. Dan heb je al een klein beetje een patroon Wanda 🙂 Je moet natuurlijk altijd lekker doen wat je zelf wilt, dat is het alle belangrijkste. Het is jouw account en jij plaatst de foto’s die jij leuk vind.

  2. Goede tips, Tineke! Zelf heb ik zo’n haat/liefde relatie met Instagram. Soms vind ik het teveel werk, andere keer besteed je er juist meer aandacht aan en zie je het aantal volgers juist dalen. Dus ik kan zeker wat met je tips. Had nog nooit van Instagram Stories gehoord, dus daar ga ik me eens in verdiepen. Persoonlijk ben ik ook niet zo van de filters. Ik wil een foto graag zo natuurlijk mogelijk houden. Thanks voor de tips!

    1. Er zijn meer mensen die een haat/liefde verhouding met Instagram hebben. Ik ben zelf dol op Instagram en heb helemaal niks met Facebook. Instagram is inderdaad erg veel werk, als je er meer mee wilt bereiken. Er gaat een hoop vrije tijd in zitten. Instagram stories vind ik geweldig! Je hebt zo veel opties en mogelijkheden op Instagram stories en tevens kun je, je website of andere dingen gratis promoten zonder er heel veel werk aan te hebben. Binnenkort ga ik in een aantal delen uitleggen hoe je optimal gebruik kunt maken van deze stories en waarom het zo leuk is.

  3. Handig weer Tineke! Alles wat je schrijft komt me bekend voor. Ik merk zelf dat foto’s waar wij zelf op staan altijd het allerbest scoren. Wanneer we een nieuwtje hebben oid plaatsen we vaak onszelf erbij, werkt altijd erg fijn. Insta Stories vind ik ook super, maar dan moeten het wel foto’s zijn van de afgelopen week vind ik zelf. Wat vind jij?

Geef een reactie